MLearn 2008: Workshop on Podcasting for teaching and learning

IMPALA LOGOTuesday 7th Oct 2008

Facilitator: Palitha Edirisingha

Workshop Programme

Session Time Duration  Title Activity Resources & equipment
1.30pm – 1.40pm  10 min.  Welcome and introduction to the workshop Presentation Powerpoint 
2 1.40pm – 2pm   20 min. About Podcasting: definitions, pedagogical and technological processes, how podcasts differ from other forms of audio. Presentation Powerpoint 
2.00 – 2.20pm   20 min How can podcasts be used to support teaching, learning and assessment? Group work (groups of 4)

User cases

10-factor design model

Task sheet-1 
2.20 – 2.40pm   20 Min Report back to group Group work (groups of 3-4)   
2.40pm – 2.50pm   10min A framework to consider how podcasts fit within teaching, learning and assessment   Podcast landscape diagram
2.50pm – 3.00pm   10 min Podcast recording and editing software  Demonstion Audacity instructions sheet 
3.00pm – 3.15pm  15 min

REFRESHMENTS

(also installing Audacity and Lame Encoder software)
   
3.15pm – 3.30pm   15 min Designing podcasting for learning: two approaches  Presentation

Storyboard sheets

Task sheet-2
3.30pm – 4pm  30 min Developing an outline for a podcast Group work (groups of 3 -4)  
10  4.00 – 4.30pm   30 min Recording a podcast (3 minute long); publishing on VLE Group work (groups of 3 -4)  Publishing a Podcast 
11 4.30pm – 5pm   30 min Researching and evaluating podcasts, involving with IMPALA research Group discussion  

Share this page:

Sorry, we're closed

The Institute of Learning Innovation (formerly the Beyond Distance Research Alliance) has now closed.

This website preserves an archive of the projects we worked on.

Thank you to everyone who contributed to the BDRA/ILI over the years.